LAATSTE NIEUWS   |   CONTACT   |   HOME

Hoofdsponsor

Verschoor Metaal Techniek BV Culemborg
Verschoor Metaal Techniek BV Culemborg
www.vmtbv.nl/
MLM Motorparts
MLM Motorparts
www.mlmparts.com/

Laatste nieuws

11-7-2008 - Portugal 2008
 
Vrijdag 11 juli 2008 (Heerenveen-Schijndel)
Vandaag heb ik even gewerkt maar met mijn hoofd zit ik eigenlijk al in Portugal. Ik rijd eerst naar Schijndel waar ik vanavond slaap bij Luis. Dus even 200 kilometer wegtikken. Ik heb ietwat vertraging want bij Zwolle begint het te hozen. Er rest mij niets anders dan een snelle stop te maken om het regenpak aan te trekken. Om 22.00 uur arriveer ik in Schijndel, alwaar Luis en Lia mij al zitten op te wachten met frites en cordon bleu. Ik heb heerlijk gegeten!
Zaterdag 12 juli 2008 (Schijndel-Parijs-Bordeaux-Biarritz)
Vandaag staat een lange tocht op het programma. De bedoeling is om van Schijndel naar de Frans/Spaanse grens te rijden bij Biarritz. Dat is een hele uitdaging. In ieder geval hebben we ook het adres van een goedkoop hotel voor Bordeaux, dus mocht het tegenzitten, kunnen we altijd daar terecht. Het is erg frisjes ’s ochtends als we uit Schijndel vertrekken. Daarom hebben we toch de regenpakken maar aangetrokken, extra voor de warmte, en de lucht ziet er toch wel erg dreigend uit. Ons eerste reisdoel is Parijs. Daar woont de zus van Luis. Samen met haar man hebben ze daar een slagerij. Het ligt precies op onze route. Tot Parijs verloopt alles voorspoedig. Er is wel veel verkeer op de weg, maar wij swingen overal tussendoor. Om 11.00 uur zitten we al op de periferie van Parijs, maar dan begint de ellende. Een en al file. Nu kunnen wij daar als motorrijders uiteraard wel tussendoor rijden maar je weet dat het toch niet sneller gaat dan zo’n 40 a 50 km per uur. Al met al zijn we blij als we zo rond de klok van 13.00 uur  bij Elisabeth kunnen aansluiten voor de lunch. Ze heeft een heerlijk rundvleesgerecht voor ons klaargemaakt. Het is werkelijk smullen geblazen! Om goed 14.00 uur vertrekken we met een goed gevulde maag voor het tweede gedeelte van deze stage. Nu nog ongeveer 700 km uit de Honda’s persen. Gelukkig blijft het de rest van de dag droog. De temperatuur is niet hoog, zeg zo’n 22 graden, maar met onze thermische onderkleding gaat het prima. Voor de tijd van het jaar zou je hogere temperaturen verwachten. Dat valt dus iets tegen en we moeten nog richting de Pyreneeën waar vandaag ook de eerste bergetappe van de tour de France wordt gereden. Via tv hadden we al vernomen dat het weer daar slecht is. Het is erg druk op de snelweg maar echte files komen we niet meer tegen. Af en toe een tankstop en even de benen strekken. Eerder dan verwacht zijn we bij Bordeaux. Daarom besluiten we om toch maar door te rijden richting Biarritz zodat we die kilometers morgen niet meer hoeven te maken. De Garmin doet zijn werk perfect en brengt ons naar het hotel. We hadden niet gereserveerd! Helaas is het volgeboekt evenals bijna alle andere! Er schijnt in de buurt een popfestival te zijn of zoiets. Nog even de Garmin erbij en naar wat andere hotels laten zoeken en uiteindelijk kunnen we terecht in het Novotel. Helaas wat duurder dan geplant. De motoren kunnen we wel voor de receptie neerzetten, zodat die de hele nacht in het oog van de portier staan. Het is hier erg toeristisch. Aan de bar drinken we elk nog 2 Heineken, hetgeen ons op 20 euro komt te staan! Dit doet me enigszins denken aan de prijzen in Zweden. Later zal blijken dat Portugal veel goedkoper is.
Zondag 13 juli 2008 (Biarritz-Agueda)
Vanochtend zijn we vroeg opgestaan. Omdat we in het hotel € 15,-- euro p.p. moeten betalen voor een mager ontbijtje, besluiten we om maar even naar McDonald’s te gaan voor een kop koffie en een Muffin, wat ons op een schamele 5 euro komt te staan. Dat klinkt al heel wat beter! Het is nu nog ongeveer 30 kilometer tot aan de Spaanse grens. Helaas krijgen we in Spanje de voorspelde regen over ons heen. Het komt echt met bakken uit de lucht vallen. Het is slechts 14 graden, en het waait erg hard. Hoe kan dit in godsnaam, we zitten hier toch in Zuid Frankrijk/Spanje? Nou ja we praten hier natuurlijk wel over de Pyreneeën. In Nederland is het 14 graden. Gelukkig kunnen we na ongeveer 200 kilometer de regenpakken weer uittrekken. Hoe dichter we bij de Portugese grens komen, hoe droger en warmer het wordt. Als we de Spaans/Portugese grens bereiken is het inmiddels 30 graden. Hier gaan we eerst maar een verlate lunch gebruiken. Koffie, fris en een heerlijk broodje ham. Dat broodje is een Portugese specialiteit! Heerlijk! We hebben nu nog ongeveer 200 kilometer voor de boeg richting de kust van Portugal. Het is in Portugal een uur vroeger dan in Nederland waardoor we  een uur terugverdienen. De verwachting is dat we binnen nu en 2 uren het huis van Luis hebben bereikt.
In mijn ogen is het hier een waar Mekka voor motorrijders. Nu zul je zeggen: “2 uren autobaan rijden? Wat is daar nu aan?” Maar niet heus! We maken de ene bocht na de ander over werkelijk waar supergoed asfalt. Niks recht toe recht aan. Het lijkt wel één groot circuit maar dan wel met een lengte van 200 kilometer. Met snelheden tussen de 140 en 220 km per uur gooien en smijten we de honda’s door de bochten. Het voordeel is dat er relatief weinig verkeer op de weg is. Aan de voor de vakantie nieuw gemonteerde achterbanden kunnen we zien dat we flink tekeer zijn gegaan. Gosse heeft nog maar een klein stukje op zijn achterband van de VFR over, dat had hij nog nooit eerder gehad. Luis met de blade zelfs nog ietsje verder. 
Na de snelweg nog even een klein stukje binnendoor en we komen aan bij het huis van Luis. Hier wacht ons een warm onthaal door zijn ouders, en niet te vergeten de kids Stefano en Tannya. Eindelijk, we zijn er na 2.200 kilometer vreten en een zere kont! Morgen een heerlijke rustdag na 2 zware etappes van 1.200 en 1.000 kilometer.
Maandag 14 juli 2008
Vandaag hebben we heerlijk uitgeslapen. Het wordt vandaag een rustig aan dagje. ’s Middags rijden we naar de kust via Aveiro. Helaas komen we tevergeefs bij de gesloten visafslag voor de garnalen die we vandaag wilden kopen. Dit stellen we nu maar uit tot later in de week. Wel hebben even een heerlijke wandeling gemaakt over de pier die heel ver de zee inloopt en door de citycenter. Wat me erg op valt is dat het hier rustig is. Nu is het echte vakantieseizoen hier in Portugal nog niet begonnen maar toch. Waarschijnlijke proeven we hier al een beetje van de economische crisis. Halfvolle stranden en matig gevulde cafés en strandtentjes. Als we later van het strand naar de stad rijden dan is het hier veel drukker. Het eten is goedkoop in Portugal. Voor een big Mac betalen we maar € 2,50. Dat is in Nederland toch al gauw het dubbele. Van de kleding kan ik niet zeggen dat het goedkoper is. Helaas betaal je hier ook € 175,-- voor een diesel spijkerbroek.
Dinsdag 15 juli 2008
Voor vandaag staat een berg etappe op het programma. Via een motormagazine is Luis aan prachtige route gekomen door het gebergte van Serra da Estrela. Luis heeft de route in NL al helemaal in de Garmin gezet. Als we met onze tocht beginnen is de temperatuur beneden zo’n 34 graden. Ons doel is het hoogste punt van Portugal. Torren. Hier bevinden zich ook enkele skipistes. De hoogte van dit gebied is krap 2.000 meter. Qua hoogte vergelijkbaar met de Zwolferkogel in Hinterglemm in Oostenrijk, maar dan anders;-).
Wat we onderweg zien en tegenkomen is echt ongelofelijk. De wegen zijn goed tot zeer goed, met nieuw of zeer goed asfalt. Geen echte haarspelden zoals in de Eiffel of de Dolomieten, maar toch wel mooie bochten waar je als motorrijder de adrenaline behoorlijk voelt stijgen!
Vrijdag 18 juli 2008
 
Vandaag vertrekken we naar Faro voor de grootste motor-event van Europa. Vorig jaar waren er 40.000 deelnemers. Maar door de economische crisis zullen er dit jaar heel wat minder zijn. Het is supermooi weer als we van huis vertrekken. 500 kilometers voor de boeg over voornamelijk snelweg. Naarmate we dichter bij Faro komen wordt het steeds warmer. Het is op een gegeven moment zelfs 40 graden! We reden met een snelheid van 200 km per uur. Het is net alsof iemand met een hele harde föhn op je nek staat te blazen. Het geeft een wat snijdende pijn. Steeds meer collega festival bezoekers treffen we aan bij de tankstops. We rijden een tijdje op met Braziliaanse jongens die in Portugal wonen. Naast het vliegveld in faro is heel groot terrein. Hierop is een soort van tijdelijke camping gecreëerd. Tussen de honderden tentjes zoeken we een schaduw rijke plek op tussen de bomen. Er staan van die zogenaamde tijdelijke toiletten rij aan rij opgesteld. Het beste is om in de ochtend na het schoonmaken je grote boodschap weg te brengen, want het is er in de avond niet te harden. Ik zal jullie de verdere details maar besparen.
Op het festival terrein zijn tig vreetkraampjes te vinden, van kebab tot Portugese lekkernijen. Het bier wat er wordt getapt is sagres. Het grootste biermerk van Portugal zoiets wat Heineken voor ons is. Die zijn tevens sponsor van het event. Bij binnenkomst hebben we een t shirt gekregen met het logo van moto clube faro erop. Ook ontvingen we een mooi herinneringsbord, en nog wat logo stickers. Inclusief 3 dagen kamperen en de concerten kost ons dit slechts 40 euro per persoon. Portugal is echt goedkoop. Ook hier kost een “Amsterdammer” slechts 1 euro! Daar kun je je nog eens een keer voor bezatten. En wat we verder allemaal zien: heel veel bijzondere motoren, heel veel unieke figuren, diverse tattoo’s, je kunt het zo gek niet bedenken! Op het grote terrein is elke dag veel te beleven. Van popconcerten tot miss event verkiezingen, ja hoor, hartstikke topless allemaal! Er is ook een kleinere tent waar ook elke dag een band speelt. Van rock tot latino muziek. Op het festival terrein is een hele grote markt aanwezig. Hier kun je van alles kopen op motorgebied, leren jasjes, pakken, handschoenen, t shirtjes van alle merken je kun het  zo gek niet bedenken of het is er. Op verschillende plaatsen kun je een tattoo laten zetten. Dat lijkt mij niet zo hygiënisch, dus daar zie ik maar vanaf! Wel heerst er af en toe een enorme stank op het terrein, wat niets met de eerder genoemde toiletten te maken heeft. Het roosteren van de pootjes van een inktvis. Het schijnt een delicatesse te zijn, maar helaas aan mij niet besteed. Alleen van de lucht al ga ik bijna over mijn nek! Kortom: het hele weekend drinken feesten en eten, veel brommers kieken, en een hoop lol, ook nog steeds met de Braziliaanse vrienden! 
Na 2 dagen flink te hebben gefeest keren we huiswaarts. Bij de pomp staan we zeker 20 minuten in de rij om de tank weer vol te krijgen. Wat zullen de inwoners van faro blij zijn dat het weer voorbij is. Economisch gezien zal het hen echter geen windeieren leggen! Wanneer we s avonds thuis komen is het even snel douchen en op naar het volgende feest. In een klein dorpje naast agueda, genaamd st antonio. Een katholiek feest, ook weer met veel bier en vreterij. Wij vermaken ons hier prima met familie en vriendinnen van Luis. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
<<< Terug
 
Like us on facebook
 • Verschoor Metaal Techniek BV Culemborg
 • Overkamp
 • Erik Nibbelink
 • DoubleTronics
 • Ten Kate Webshop
 • Bor Motorparts
 • Ten kate
 • Rens de Jonge Installaties
 • Gerrit Cnossen
 • Putoline
 • Ten Kate Racing
 • Motor Oost
 • MLM Motorparts
 • Rad